Autor Wątek: Instalacja i zakup kuchenki gazowej albo elektrycznej  (Przeczytany 837 razy)

Offline krolkier

• Jr. Member
  • **
  • Reputacja: 1
Instalacja i zakup kuchenki gazowej albo elektrycznej
« dnia: Sierpień 07, 2016, 11:11:56 »
Witajcie,

Chciałbym się poradzić, bo mam dylemat.

Aktualnie mam remont kuchni i zastanawiam się, co będzie tańsze w eksploatacji prąd czy gaz.

Od wieków uważa się za gaz, ale słyszę, że nowe płyty elektryczne są oszczędniejsze jak to jest naprawdę?.

I czy jest sens ewentualnie zakupu płyty indukcyjnej, ale bez potrzeby puszczenia instalacji SIŁY?

Proszę o pomoc.
(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze.

Offline witek

• Jr. Member
  • **
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja i zakup kuchenki gazowej albo elektrycznej
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2016, 10:51:53 »
Witajcie,

Chciałbym się poradzić, bo mam dylemat.

Aktualnie mam remont kuchni i zastanawiam się, co będzie tańsze w eksploatacji prąd czy gaz.

Od wieków uważa się za gaz, ale słyszę, że nowe płyty elektryczne są oszczędniejsze jak to jest naprawdę?.

I czy jest sens ewentualnie zakupu płyty indukcyjnej, ale bez potrzeby puszczenia instalacji SIŁY?

Proszę o pomoc.

Jesli często gotujesz to tańszy będzie gaz. My zdecdywalismy sie na płytę gazową z uwagi na to,ze taka płyta była tańsza a żona gotuje nawet kilka razy dziennie, grzejemy wodę na herbatę tak wieć przeliczyliśmy sobie koszt płyty indukcyjnej i nie za bardzo odpowiadały nam wyliczenia.

Mamy tą płytę Candy gazową:
http://www.candy.pl/pl/produkty/gotowanie/plyty-grzejne/-/catalog/1781146/cvg75sqgnx

Klasyczna ,czarna płyta. Dobrze sie prezentuje i ma wygodny panel z przodu.

Offline monikabert90

• Full Member
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja i zakup kuchenki gazowej albo elektrycznej
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2018, 21:11:29 »
Jeśli podłączamy w mieszkaniu kuchenkę elektryczną lub indukcyjną, to warto skorzystać z fachowej pomocy elektryka, ponieważ niewłaściwe podłączenie może się źle skończyć, np. uszkodzeniem sprzętu. We Wrocławiu podłączaniem tego typu sprzętów AGD zajmuje się między innymi firma http://wroclaw-elektryk.pl/. Nie liczą oni sobie dużo za swoje usług, a w razie jakieś awarii można skorzystać z ich pomocy 24 godziny na dobę :)